سؤالات متداول
آیا هیچ سوالی دارید؟ سوال خود را اینجا بیابید یا از ما بپرسید
سکه طلا مانند سکه تمام، قطعهای فلزی به شکل دایره و تخت است که وزن، جنس، عیار و شکل مشخصی دارد. هرکدام از انواع سکهها در دو طرف خود دارای اشکال و علائم رسمی مختلفی هستند که آنها را از یکدیگر متمایز میکند.
سکه طلا در گذشته پشتوانه مالی بسیاری از کشورها بوده و در برخی از کشورها هنوز هم هست (برخی دیگر از کشورها پشتوانهای مالی دیگری دارند) در نتیجه ضرب آن باید بصورت کاملا قانونی انجام شود. عیار طلای سکههای طلا در ایران (طرح جدید و قدیم) 900 از 1000 است.
عیار میزان یا واحدی برای تعیین خلوص طلا است. برای مثال، برای تعیین خلوض سکه بهار آزادی باید به دنبال عیار آن باشیم. در واقع به نسبت طلای استفاده شده در هر قطعه طلا به وزن کل آن قطعه عیار گفته میشود. عیار طلای خالص برابر با 1000 در نظر گرفته میشود، یعنی در یک کیلوگرم طلا 1000 گرم طلای خالص وجود دارد. طلای 24 عیار یعنی طلایی که کاملا خالص است، یا این وجود چون هیچگاه طلایی با این عیار وجود ندارد شمشها با عیار 999.9 معامله میشوند.
زمانی که میگوییم عیار سکه 900 است، منظور این است که در هر یک کیلوگرم آلیاژ استفاده شده برای سکه 900 گرم آن طلای خالص است و 100 گرم باقیمانده آن آلیاژهای دیگر. در واقع سکههای طلا 22 عیار هستند.
سکه با توجه به گستردگی بازار خرید و فروش آن، انواع مختلفی وجود دارد. انواع سکه طلا هر کدام وزن متفاوتی دارند از سکه تمام بهار آزادی تا سکههای یک یا دو گرمی پارسیان.
وزن سکههای طلا طرح امامی جدید 8 گرم و 133 سوت دیده میشود. سکههای طرح قدیم و طرج جدید تفاوتی در وزن و عیار با هم ندارند.
وزن نیم سکه بهار آزادی هم برابر 4 گرم و 0.066 سوت است و پس از آن هم وزن ربع سکه آزادی با 2 گرم و 0.033 سوت را داریم.
از نظر قطع سکه بهار آزادی به سه مدل مختلف تقسیم میشود:
- سکه تمام بهار آزادی
- نیم سکه بهار آزادی
- ربع سکه بهار آزادی
- سکه یک گرمی
از نظر طراحی، سکه بهار آزادی به دو نوع سکه طرح قدیم و سکه طرح جدید (امامی) تقسیم میشود. بعد از انقلاب اسلامی در ایران تاکنون سکه بهار آزادی به دو شکل ضرب و توزیع شده است. سکه بهار آزادی طرح قدیم که از سال 1358 تا 1370 ضرب میگردید، تصویر یک روی سکه طرح قدیم مزین به نام حضرت علی (3 باز تکرار نام حضرت علی) و روی دیگر آن بارگاه امام رضا (ع) همراه با عبارت “نخستین بهار آزادی” است.
سکه طرح جدید یا امامی که از سال 1370 تاکنون در بازار توزیع میشود. تنها تفاوت این سکه با سکه طرح قدیم فقط در طرح روی آن و قیمت است. تصویر یک روی این سکه بنیانگذار جمهوری اسلامی، امام خمینی (ره) و تصویر روی دیگر این سکه بارگاه امام رضا (ع) است. همچنین سکه طرح جدید قیمت بالاتری نسبت به سکه طرح قدیم دارد.
در بین سکههای بهار آزادی، سکه یک گرمی از سال 1390 به بعد ضرب گردید، به همین دلیل کمتر بین مردم شناخته شده است. دلیل پیدایش این نوع سکه در چرخه مالی کشور این بود که با افزایش قیمت سکهها و کاهش قدرت خرید مردم مردم برای دید و بازدیدها و هدیه دادن روی به خرید سکه پارسیان آوردند. به همین دلیل بانک مرکزی تصمیم به ضرب سکهای جدید با عیار بیشتر نسبت به پارسیان (عیار سکه یک گرمی 22 است در حالی که عیار سکه پارسیان 18 است.) گرفت تا بتواند جوابگوی نیاز افرادی که خواهان ضرب سکه یک گرمی با قیمت مناسبتر و عیار بیشتر نسبت به پارسیان هستند، با رعایت استانداردهای ضرب سکه باشد.
سوالی دارید؟
از ما بپرسید
اگر نتوانید سؤال خود را در اینجا بیابید ، می توانید از ما بپرسید ، لطفا سؤال خود را ارسال کنید ، ما در کمتر از 24 ساعت به شما پاسخ خواهیم داد.